HeroStage.weekAction

Inspiracija za današnji suši dolazi iz jugoistočne Azije. Od načina čuvanja slatkovodne ribe vremenom su se razvili prvi oblici sušija, koji su danas toliko popularni. U istoriji japanskog sušija bila je tradicija da lokalni farmeri fermentiraju ribu solju i pirinčem, a zatim pirinač bacaju. Kasnije je uvođenjem pirinčanog sirćeta znatno ubrzana fermentacija ribe i pirinač je nakon toga ostao jestiv.


Suši je kombinacija reči „su“ i „meshi“ što znači „sirće“ i „pirinač“. Suši se odnosi na blago slatki pirinač pripremljen sa sirćetom, uparen sa prilogom – ili netom – od morskih plodova, jaja ili povrća, sirovog ili kuvanog.


Suši tradicionalno uključuje vasabi, začinjenu pastu napravljenu od rena, a takođe i đumbir i soja sos ne bi trebalo da izostanu. Pomešaj malo soja sosa sa vasabijem u maloj dodatnoj posudi, potopi zalogaje sušija i uživaj u čarima inspirisanim Japanom.

HeroStage.weekAction
Categories